Дан Дунава

Међународни Дан Дунава обележава се 29. јуна сваке године, у 14 европских подунавских земаља, потписница Међународне конвенције о заштити Дунава (International Commission for Danube Protection – ICPDR).

Конвенцију су, 1994. године у Софији, потписале земље дунавског слива и Европска унија, и она је основ за сарадњу држава ради заштите Дунава, на чијем сливу живи више од 80 милиона људи.

Циљ конвенције је подизање свести о очувању реке код што већег броја људи и апеловање на рационалну употребу водних ресурса.

ЈВП „Воде Војводине“ овим поводом сваке године организује регату "Воде Војводине", али и друге догађаје којима се скреће пажња на значај развоја водних ресурса и све бенефите које такав развој носи за локалне заједнице и друштво уопште. Обележавајући овај дан, помажемо да се обезбеди заштита реке Дунав и њених притока, како би их и будуће генерације користиле и уживале у њима.

Дунав тече кроз Србију у дужини од 588 километара. Протеже се од тромеђе Србије, Мађарске и Хрватске до ушћа Тимока, на тромеђи Србије, Бугарске и Румуније. Пролази кроз војвођанску равницу и националне паркове "Фрушка гора" и "Ђердап", а поред природног блага, бројне су културно-историјске вредности дуж његових обала. Главне притоке у Србији су му реке Тиса, Сава, Тамиш, Морава, Нера и Тимок.

Дунав је најпопуларнија река на свету за речна крстарења и представља велики туристички потенцијал Србије, са два највећа градска центра, Београдом и Новим Садом.

 

Домаћини Централне прославе Дана Дунава 2019, кроз кампању ''Активни за сигурнији Дунав'', били су Републичка дирекција за воде и Општина Земун. Многобројним едукативно-интерактивним радионицама за децу и одрасле, показним вежбама, предавањима, изложбом и богатим музичким програмом припремљеним од стране ЕУ инфо центра, ЈВП „Воде Војводине“, WWФ-а /светски фонд за заштиту дивљих животиња, Младих истраживача Србије, Института за водопривреду „Јарослав Черни“, Института за биолошка истраживања ''Синиша Станковић'', многих других, као и бројних волонтера, 15. јуна на Земунском кеју одржана је права рођенданска прослава величанствене реке Дунав.

Као и предходних и ове године су на Централној прослави додељене награде победницима међународног конкурса „Дунавски уметник 2019“ на националном нивоу, коју спроводи Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде – Републичка дирекција за воде у сарадњи са Младим истраживачима Србије. Међународни конкурс ''Дунавски уметник'' је установљен и активност је Међународне комисије за заштиту реке Дунав и НВО Глобалног партнерства за воде за Централну и Источну Европу. Дунавско ткање је име победничког рада групе ученика ОШ ''Стефан Немања'' из Ниша, које ће представљати Србију за круну Дунавског уметника 2019. Имена добитника награда можете видети на сајту Младих истраживача Србије http://www.mis.org.rs

У фокусу овогодишње кампање јесте четврто по реду Заједничко истраживање Дунава https://www.icpdr.org/main/activities-projects/joint-danube-survey, још једна активност Међународне комисије за заштиту реке Дунав. Основни циљ овог међународног истраживања је прикупљање поредивих података о квалитету воде и загађењу на читавом току реке Дунав као и на изабраним локалитетима најзначајнијих притока. Истраживање се изводи сваке четврте године, почиње 29. јуна на међународном нивоу, а прве резултате овогодишњег можемо очекивати у октобру. У Републици Србији истраживања ће спровести стручњаци 40 институција на челу са Институтом за биолошка истраживања ''Синиша Станковић'' Универзитета у Београду.